Ayna’da Toprak Ana Günü
ezgi guven tarafından
Bu gün ”Toprak Ana Günü” Pazara gidip bir brokoliden bir havuçtan bir pırasadan koklama ve renklerin, çeşitliliğin güzelliğini fark etme ve saygı duyma günü.
Ayvalık’ta yaşamak doğaya daha yakın olmak demek. Bu yüzden çok şanslı hissediyorum kendimi. Zeytin ağaçlarının çiçek açtıklarını sonra minicik zeytinlere dönüştüğünü, büyüdüğünü, karardığını farkedebiliyoruz biz burada mesela.
Bizim için zeytinyağ sadece marketten alınan bir şey değil. Ya da kek yaparken kullandığım unun tohumdan büyüyüp buğdaya dönüşmesini izleyebilen şanslı insanlardan biriyim ben. Üzümün şaraba dönüşmesini, sütün mayalanıp peynir olmasını hep Ayvalık sayesinde gördüm, öğrendim.
Belki en zor işin çiftçilik olduğunu gördükten sonra pazardan aldığımız onca şeyin 20 lira tutmasına pahalı diyebilip, sentetik olan pek çok şeye para harcamak zorundaymışız gibi davranmanın ne saçma olduğunu ben Ayvalık’ta anladım. Toprak Ana Günümüz kutlu olsun!
13 Aralık Cuma akşamı herkesi Ayna’da berekete şükretmeye ve hayata kadeh kaldırmaya bekliyoruz. Şef Murat Yücel bize Cumhuriyet buğdayından ev yapımı makarna ve çeşitli soslar hazırlayacak. Biz de küçük atıştırmalıklar ve aşureyle ona katkıda bulunacağız.