Gerçek Tavuk Göğsü
ezgi guven tarafından
Ananeme ”size, gelirken ne getireyim” diye soran herkes aynı cevabı alır. Tavuk göğsü tatlısı. Getirenlere de ”ömrün hep böyle tatlı geçsin” der. Sanırım bu yüzden ben de çok severim tavuk göğsünü, tüm torunları da çok sever, çocukları da.
İstanbul’da, çocukluğumda tavuk göğsü tatlısı bir sürü pastane ve muhallebicide çok güzel yapılırdı. Sonra git gide aradığım eski tadı bulamaz oldum. Orada yedim, burada yedim, heyecanla tekrar tekrar farklı yerlerde denedim, olmadı. İçine tavuk koyulmamaya başlandı, zaten sütler de değişti, tavuklar da, pirinç unları da, ne de ananem eski ananem. Tavuk göğsü nasıl değişmesindi!
Hem ananemi daha çok düşündüğüm için bu sıralar, hem de gerçekten özlediğim için, bir süredir tavuk göğsü tatlısı yapmanın peşindeyim. Önce annemin Osmanlı Mutfağı kitabı geldi aklıma, sonra internette kısa bir araştırma yaptım ve ilk tavuk göğsü tatlımı bu gün pişirdim.
Sonuç tam istediğim gibi olmasa da son zamanlarda pastanelerde yediklerimden daha başarılı oldu. Yılmayıp, diğer denemeleri de buradan yazmaya devam edeceğim. Ta ki gerçeğine ulaşana kadar, şimdilik bu denemenin reçetesi şöyle:
1 litre süt
250 gram tavuk göğsü
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 bardak un
125 gram tereyağı
1.5 bardak toz şeker
Tavuk göğsü uzun uzun haşlanıp suyu sürekli değiştirilerek soğutulup, didikleniyor.
Önce un ve tereyağı birlikte kavruluyor. Diğer tarafta şeker, nişastalar ve süt karıştırılıyor. Kavrulan una yavaş yavaş ilave ediliyor. Muhallebi piştikten sonra didiklenen tavuk etleri de eklenip macunumsu bir kıvam alana kadar pişiriliyor. En son ıslatılmış veya yağlanmış tepsiye dökülüp, soğutuluyor. Üzerine tabii ki tarçınla servis ediliyor.