İzvinyalı Yufka

ezgi guven tarafından

Uzun zamandır yazamadım, anladım ki meğer beklediğim buymuş. İzvinya, asparaça, acı filiz ya da yabani kuşkonmaz adı her neyse onda anlayamadığım çekici bir şey var, enginardaki gibi büyülü bir şey. Bir kere izvinyayı görmek demek bahar geldi artık demek, enginar da yolda demek, çağla çakacak demek, kış bitti demek! İzvinya buralarda her yerde var aslında. Patriçada küçük bir yürüyüş yaparsanız bir öğün doyacak kadar izvinyanız olur, tabii gözlerinizin iyi görmesi gerek. Onca otun arasında ince uzun asparaçaları farketmek uzmanlık işi. Yürüyüşten dönerken de Zeki’nin çiftliğine uğrayıp iki tane özgür tavuk yumurtası alırsanız dünyanın en sağlıklı ve lezzetli yemeğini yiyeceksiniz demektir.

Ayvalık’ta izvinya genelde taze soğanla, zeytinyağında kavurup üzerine yumurta kırılıp yenilir. Ama biz bu sefer biraz değişiklik yapalım dedik.  Altınova’dan ekşi maya almıştık. Bir ekmek hamuru yaptık. Sonra küçük bezelere ayırıp incecik açtık hamuru. Ocakta bir tavada, saçta pişirir gibi pişirdik yufkayı. Üzerine taze soğanla kavurup yumurta kırdığımız izvinyayı, lor peynirini ve biraz da teneke tulumunu koyup fırına verdik. İşte sonuç!

izvinyalı yufka

 

 

Reklamlar