Yeni Hasat Zeytinyağda Soğanlı Yumurta

ezgi guven tarafından

Ayvalık’ta ”hasat” vardı. Meyve sıkıldı, suyu çıktı!  Tüm Ayvalık ”yeni yağını” kutladı. Henüz filtrelenmemiş yağlar geldi Kürşat’tan. Şişenin kapağını açtığınızda açığa çıkan koku hani mutluluktan gözlerinizi dolduracak cinsten. Ege’ye tekrar aşık olmamak elde değil. Artık eminim, bu kokuda beyindeki mutluluk hormonlarının salgılanmasını arttıran bir şey var. Yağı yedikten sonra da bir süre ağzım kulaklarımda dolaşıyorum zaten.

Buralardaki yaşlı amcalar hep ”evladım bir yumurtacık kır yağa, anlarsın iyidir?” diyorlar. Biz de bugün öyle yapalım dedik. Kimine yabancı gelse de , soğanlı yumurta günün yemeği. Tarifi çok çok basit! Soğanları ay doğradık. Yeni hasat yağla kavurduk. Şeffaflaşıp yumuşadılar. Bakır sahanın dibine yine yeni hasat yağ koyduk, üzerine soğanlar, orta yerine bir yumurta. Sahanın ağzını kapattık hemen ki yeni yağın dayanılmaz kokusu uçmasın, sonra altını açıp yumurta pişinceye kadar pişirdik. Bir de tabii değirmen karabiber. Ah Ege ah! Narsizmin bu topraklarda doğması gayet anlaşır.

Reklamlar