Taze Börülceli Tarhana Çorbası

ezgi guven tarafından

Bugün çorbamız Kadriye’den. Tarhananın tüm yöresel mutfaklarda yeri var, farklı farklı çeşitleri var. Ayvalık’da da kışın siyah zeytinle yenir tarhana çorbası, yanında değil içine atılır zeytin, yazın da taze börülceyle. İkisi de birbirinden lezzetli olur hele bir de Kadriye yapınca bambaşka olur. Çünkü Kadriye mutfağın annesi, hiç bir şey atılsın istemez, her malzemeyi değerlendirmek ister, beş dakikada mucizeler yaratır, elinin lezzeti de anneliğinden gelir.

Taze börülce en sevdiğim sebze değildir benim ama tarhanaya ne kadar yakıştığını anlatamam. Önce börülceler öldürmeden, yaşamasına izin verecek kadar haşlanıyor. Sonra başka bir tencerede yazın güzel domatesleri zeytinyağda çevriliyor, sarmısak ilave ediliyor. Tarhana (teyzemin ev tarhanası) önce biraz soğuk suda açılıyor. Tenceredeki domatesin üzerine ilave ediliyor, ardından da börülcenin haşlandığı su çorbaya ekleniyor. Biraz pişirilip, ikiye üçe bölünmüş börülceler de çorbaya eklenip, tencerenin altı kapatılıyor. Biz bu çorbayı soğuk da servis ediyoruz ama sıcak da soğuk da çok lezzetli oluyor. Bize  önce bu güzel yemekleri bize öğrettiği için Kadriye’ye teşekkür etmek, sonra da çorbayı afiyetle yemek düşüyor.

Reklamlar