Güveçte Taze Nohut Yemeği

ezgi guven tarafından

Taze nohut, Ayvalık’ta, Cunda’da çerez gibi pişirmeden yenir. Zamanı geldiğinde hemen her yerde bir kaç kişi, bir demet nohutun başına oturur, bir yandan muhabbet eder, bir yandan nohut yer.

 

Biz de bundan esinlenerek taze nohutun yemeğini pişirmeye karar verdik. Bezelye gibi yeşil yeşil çok güzel görünürler diye düşündük. Ama ayıklamasına gelince biraz ”deli işi” diyebiliriz buna. Bezelye koçanlarının yarı boyutunda, bir koçanın içinde en fazla iki nohut var. Yani üç kilo nohuttan bir tencere yemek ancak oluyor. Ama buna değmiyor denemez.

Önce güveç kabına yemeklik soğan, havuç ve kuzu etlerini koyup kavurduk. Az suyla kuzu etleri yumuşayıncaya kadar pişirdik. Üzerine ayıkladığımız taze nohutları ve bir bütün bağ dereotunu koyduk. Güvecin ağzını kapatıp, orta ateşte pişirdik. Yanında da zeytinyağlı yasemin pirinci pilavı yaptık. İşte Ayna’da günün tencere yemeği.

 

Reklamlar