Beğendili Enginar ”40 Enginar 34. Gün”

ezgi guven tarafından

Her ne kadar inanamasam da ”40 Enginarın” geri sayımına başlamışız bile!  Bugünün enginarı Cunda’da Yurtseven Antikacı Dükkanı’nın sahibi Nilgün Yurtseven’den. Nilgün’ü Ayna açıldığından beri tanıyorum ve yemek yapmayı ne kadar sevdiğini de çok iyi biliyorum. Ne zaman bir yerde ilginç bir şey yese ya da kendi mutfağında sevdiği bir yemek yapsa hemen bize anlatır ki biz de deneyelim, bize de yenilik olsun. Bir de öyle güzel anlatır ki, o anlatırken yemeğin rengini, kokusunu, sebzenin, etin şeklini şemalini hepsini görürsünüz hayalinizde, hatta sanki tadına bile bakarsınız, hani yaşayarak anlatmak denir ya, öyle. Nilgün’ün büyük dedesi Osmanlı Sarayının aşçılarından biriymiş, anlayacağınız onun bu lezzetli eli, mutfağı ve yemeği böyle sevişi biraz da genetik. Yaşasın DNA’larımız!

Beğendili enginara gelince. Önce enginarlar çanak ayıklandı ve Nilgün’ün daha önce hazırladığı et suyunda haşlandı. Diğer tarafta kuzu etleri, soğan ve biraz salçayla önce hafif kavrulup sonra pişmeye bırakıldı. Patlıcanlar közlendi, bir tarafta biraz un kavruldu, sütle açıldı, patlıcanlar bıçakla incecik doğandı ”asla makineyle çekilmemeli” dedi Nilgün, ”işin püf noktası burada”. Tüm beğendi malzemesi bir araya getirildi. Bir fırın tepsisine enginar çanakları, üzerine beğendi ve en son da kuzu etleri koyuldu, ardından da fırına verildi. Ellerine ve aklına sağlık Nilgün!

Reklamlar