Enginarlı Akıtma ”40 Enginar 18. Gün”

ezgi guven tarafından

”Akıtma” diğer ismiyle ”tava” Ayvalık’ta geleneksel olarak ısırgan otuyla yapılan bir tür börek. İçeriği krep hamuruna çok benziyor ama fırında pişiriliyor. Bir kabın içine yumurta, su, tuz, un ve karbonat koyuluyor, kıvamı suluca bir hamur yapılıyor. Fırın tepsisi bol Ayvalık zeytinyağıyla yağlanıyor, tepsiye hamurun yarısından fazlası akıtılıyor. Üzerine hazırlanan iç koyuluyor, ardından tekrar hamur akıtılıp fırına veriliyor. Biz Ayna’da bu yemeği sıklıkla ama ısırganotuyla yapıyoruz. Bu günün farkı içinde enginar olması.

Enginarlar ayıklandı, ince ince doğrandı. Bir tencereye piyazlık doğranmış soğanlar koyuldu, zeytinyağında şöyle bir çevrildi. Üzerine enginarlar ilave edildi, tuzu karabiberi ayarlandı. En son da bol miktarda lor peyniri ve kuru nane eklendi  ardından fırın tepsisine hamur akıtıldı, üzerine iç yerleştirildi ve sonra yine kalan hamur akıtıldı, 200 derecede pişirildi.

Reklamlar