Boşnak Çarşaf Böreği ve Viyana’nın Apple Strudel’i

ezgi guven tarafından

Bu sabah evden çıkmadan önce televizyonda bir mutfak programı izliyorduk. Avusturya mutfağını tanıtıyorlardı. Önce nefis bir shinitzel yaptılar. Dokuz kuşaktır aynı oteli işleten bir ailenin en küçük oğlu pişirdi shinitzeli. Sonra annesi de Viyana’nın ünlü elmalı çöreğini yapmaya başladı. Bir yandan da bu çöreğin  Osmanlı kuşatması sırasında Avusturya mutfağına girdiğini anlatıyordu.

Yumuşakça bir hamur yaptı. Su, sıvı yağ, un, tuz. Sonra tezgaha bir bez serdi, büyük bir bez. Bu bez yardımıyla açmaya başladı hamuru, kocaman ve incecik olana kadar. Sonra bir sürü elma dilimi, fındık,toz haline getirilmiş kızarmış ekmek, üzüm ve romla bir iç yapıp daha önce bol tereyağ sürdüğü yufkaya yaydı. Sonra da bezin ya da çarşafın kenarının yardımıyla rulo yaptı. Sonra da orta ısıda pişirdi.

Ben de hemen Ayna’ya gelip Gülen’e haydi çarşaf böreği yapalım ama Viyana usulü dedim. İşte sonuç bu oldu. Nefis, kıyır kıyır, mis gibi.

 

Reklamlar