Tarçınlı Girit Köftesi

ezgi guven tarafından

Bugün Ayna’nın menüsünde Ezogelin Çorbası, Tarçınlı Girit Köftesi ve Zeytinyağlı Pırasa var.

Ayna Yeme İçme Oturma Yeri

Tarçınlı Girit Köftesini geçen kış Tanju’yla beraber yapmıştık. Çok az ekmek içi, soğan, karabiber, yenibahar ve çok abartmadan tarçınla hazırlanıyor köftenin içi. Sonra top top köfteler şekillendiriliyor. Önceden bir tavada hafif kızartılıyor, ön pişirmesi yapılıyor. Ardından tencereye köftelerin üzerini örtecek kadar su koyuluyor. Sonra bir kasede yoğurt ve az miktarda un çırpılıyor, köftenin suyundan da ilave ediliyor. Yavaş yavaş, karıştıra karıştıra tektar köftelerin üzerine dökülüyor. Biraz kaynatılıyor. Sonra biraz daha tarçın eklenip, ocak söndürülüyor. Suluca bir yemeğiniz oluyor. Tanju’nun anneannesi de yaparmış bu yemeği babanesi de. Bu güzel tarif için çok çok teşekkür ediyoruz ona. Çok lezzetli ve de geleneksel.

Ayna Yeme İçme Oturma Yeri

Bu sabah annemle Ayna’ya gelince tarçınlı köfte yapalım ama domates soslu olsun dedik. Aynı Girit köftesindeki gibi top köftelerden yaptık. Ama diğer tarafta bir de domates sosu hazırladık. Domatesleri rendeledik, nefis Antakya domates salçasından bir kaşık ekledik, azıcık et suyumuz vardı önceden hazırladığımız, biraz da tarçın ve tuz koyduk. Ayvalık zeytinyağını söylemiyorum ama hep var, onsuz hiç bir yemek, yemek olmuyor kanımca. Köfteleri de ön kızartıp içine attık. Böylece tam aslı gibi olmasa da domatesli yorumu hazır oldu Tarçınlı Girit Köftesinin. Bir de üzerine dolmalık fıstık kavurduk. Siz köftenin içine de koyabilirsiniz, biz unuttuk.

Reklamlar